Klaar voor actie

De leerlingen uit de twee scholen zijn er klaar voor. De onderdelen zijn uitgepakt. De competitie kan beginnen. “De basis is voor elk team hetzelfde, maar welke technologische en technische aanpassingen ze doen, daar beslissen ze zelf over. En ook de carrosserie maken de leerlingen zelf. Het is aan hen om de juiste keuzes te maken. In mei kunnen ze hun creaties uittesten tegen andere scholen”, vertelt Nele Deknopper, Area Manager Buizingen en Halle bij Brussel Auto Group.

Elkaar beter leren kennen

Haar concessie leverde een bouwpakket voor een elektrische kart af aan de leerlingen van het vierde en vijfde jaar Voertuigtechnieken in Halle. “Het is tof om door deze challenge te zien hoe hun werkplaatsen op school eruitzien, met welk gereedschap ze daar werken … Waar jongeren voor stages normaal naar ons komen, zien wij nu in welke omgeving zij aan wagens sleutelen. Zo leren we elkaar nog beter kennen”, aldus Nele.

Vaardigheden ontwikkelen

Jongeren inspireren voor studies en een loopbaan in een STEM-richting. Hen laten kennismaken met bedrijven die STEM-afgestudeerden tewerkstellen. Dat is het opzet van de Greenpower Challenge. Iets waar Brussels Auto Group zich helemaal in kan vinden. Via de wedstrijd wil de autogroep de liefde voor techniek aanwakkeren, en de leerlingen skills aanleren die eigen zijn aan het beroep. “Plannen, je werk organiseren, samenwerken en oplossingsgericht denken. Dat zijn ook belangrijke vaardigheden voor wie in een werkplaats aan de slag gaat. Want als een voertuig binnenkomt, moet je meteen een oplossing bedenken, en die kan elke keer anders zijn”, weet Nele.

De toekomst is elektrisch

Dat de Greenpower Challenge verschillende skills traint, vindt Nele zeer waardevol. En ook het feit dat het project focust op de elektrificatie van voertuigen is voor haar een grote meerwaarde. Nele: “De vraag naar elektrische en hybride wagens groeit elke dag. Dus is het belangrijk dat leerlingen hierin ook expertise opbouwen. Want de wereld staat niet stil, en ook de werkplaats niet. Je moet mee evolueren met de technologie. Dankzij de Greenpower Challenge worden de mogelijkheden van elektrische wagens op een speelse, maar realistische manier duidelijk gemaakt.”

Supporteren en helpen

De wedstrijd van 26 mei heeft Nele alvast in haar agenda geblokkeerd. En hebben de leerlingen tussendoor nog vragen, dan helpt ze hen graag. “Iets lassen? De carrosserie spuiten? Ze kunnen bij ons terecht. Door deze praktijkervaring kunnen jongeren de funfactor van techniek ervaren. Wie weet groeit er later een mooie samenwerking uit voort”, aldus Nele.

Heb jij interesse in een job bij Brussels Auto Group?
Gedreven collega’s verwelkomen we met open armen!